Manapság rengeteg helyen találkozhatunk különböző hintákkal, gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy egy gyermek úgy nőjön fel, hogy ne kerüljön kapcsolatba ezzel a közkedvelt játékkal. Gyermekeink hintázhatnak parkokban, játszótereken, bölcsődében, óvodában, a kertben sőt még akár a lakásban is egy kis állványra, vagy egy ajtófélfára függesztett hintaülőkében.

Az mindenki számára világosan látszik, hogy a gyerekek nagyon élvezik a hintázást, ám a legtöbb szülő nem is gondolná, hogy ennek a mozgásformának sokkal több előnye is van annál, mint, hogy egy ideig egyedül elvannak a gyerekek, és a fárasztó játék után könnyebben elalszanak...

Jótékony hatások minden gyermek számára

Ma már számos tudományos kutatás igazolja, hogy a hintázás – különösen a szabadban – rengeteg fizikai, szociális és kognitív készség fejlődésére van egyedülállóan pozitív befolyással. A szabadtéri játéknak általánosságban véve is számos jótékony hatása van.  Ezek közül a legfontosabbak a fizikai erőnlét megalapozása és az alapvető szociális képességek elsajátítása a játszótereken. A hintázásnak azonban ezeken felül is különleges szerepe van a gyermekek fejlődésében.

Pszichológiai hatások

Már újszülött kortól észrevehető, hogy a hintáztatást és a ringatást minden baba nagyon kedveli. A ritmikus mozgás segíti őket a szorongások, félelmek, feszültségek leküzdésében, aminek köszönhetően megnyugszanak. Ez a hatás később sem múlik el, ezért szeretnek a felnőttek is egy kényelmes hintaágyban, függőágyban, vagy függőszékben pihenni.

 

Egyensúlyzavarok kiküszöbölése

A hintázás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a megfelelő egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgás kialakulásában. A gyermekek egészen az iskoláskorig ösztönösen igénylik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de tulajdonképpen ezeket a képességeiket fejlesztik.

A fejlődést a test állandó egyensúly keresése eredményezi a hintázás közben, ami bizonyos izmok feszítéséből és ezzel egy időben más izmok lazításából áll. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkáját koordinálja folyamatosan a hintán ülő gyermek.

Helytállás az iskolában: írási, olvasási és figyelemzavarok megelőzése

A kutatások alátámasztják, hogy akik csecsemő-, kisgyermek és iskoláskorban sokat hintáznak, azok könnyebben tanulnak meg írni és olvasni. Jobban tartják a sor irányát és kevésbé jellemző náluk a betűk felcserélése (pl. b, d, és p betűké). Ennek oka, hogy a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat és a gyermek koordinációja mellett a gondolkodási képességeit is fejleszti.

A hintázás stimulálja az agykérget is, ahol az agy koncentrációért felelős része található, ezért a figyelemzavarban szenvedő gyermekeknél különösen jó eredményt lehet elérni hintázással.

Pörgés ezerrel

Ahogy a hintázásban egyre bátrabbak lesznek, a gyermekek rövid időn belül elkezdik a hintákat „kreatív” módon használni, például a láncokat, vagy köteleket összetekerve pörögnek rajta hangosan kacagva. Ez sem véletlen, hiszen a forgó mozgás szintén hozzájárul a hintázásnál említett jótékony hatásokhoz, különösen, ami az egyensúlyérzék és térérzékelés fejlődését illeti. Ezért ne ijedjünk meg, ha gyermekünk elkezd forogni a hintával, persze a biztonságára azért nagyon oda kell figyelni. Hasznos lehet éppen ezért, beszerezni egy tányérhintát, vagy egy gumiabroncs hintát a hagyományos laphinta mellé, mert ezeken szabadon tudnak pörögni a csemeték.

Fél a gyermek a hintázástól?

Habár a legtöbb gyermek egyik kedvenc játéka a hinta, vannak, akiknél előfordul, hogy eleinte félnek a hintázástól. Ezt semmiképp sem szabad félvállról venni, hanem meg lehet próbálni például ölbe ültetve hintaágyban, vagy függőszékben megszerettetni a gyermekkel a hintázást. Ha nem sikerül, akkor érdemes felkeresni egy gyermekorvost, mert elképzelhető, hogy az egyensúly érzékeléssel van probléma. Epilepsziás gyermekeknél előfordulhat, hogy a hintázó mozgás rohamokat válthat ki, ilyenkor természetesen szintén orvossal kell konzultálni. Ettől eltekintve azonban nem kell félteni a gyerekeket a hintázástól, hanem inkább mielőbb alkalmat kell teremteni rá, hogy gyakorolhassák.

A hintázás korhatára

A hintázást felnőttkorban sem feltétlenül kell abbahagyni. Jó móka lehet gyermekekkel együtt játszani és edzésnek sem utolsó. Egy óra hintázással átlagosan 200 kalóriát lehet elégetni, ráadásul mentálisan és lelkileg is felfrissít, hiszen a szabadban töltött idő és a testmozgás során endorfin szabadul fel. Az endorfin – köznapi néven boldogsághormon – csökkenti a stresszt és ezáltal javítja az immunrendszert is. A hintázás egy könnyed mozgásforma, mégis akár már 20 perc alatt az egész testet átmozgatja. Tőlünk nyugatabbra éppen ezért egyre nagyobb divat a fitness célból való hintázás. A legtöbb közterületen található hinta gyermekek számára készül, ezért mielőtt felnőttként birtokba vennénk, mindenképp ellenőrizzük az adott hinta teherbírását.

Hintázás terápiás céllal

A hintázás előbb említett jótékony hatásai természetes módon, mindenféle külön orvosi előírás követése nélkül is hatékonyan segítik a gyermekek egészséges fejlődését, alapvető képességeinek kialakulását. Ha a hintázást speciálisan fejlesztési céllal szeretnénk alkalmazni, akkor érdemes szakértői tanácsot kérni a fejlesztés pontos módjáról.

Kellemeset a hasznossal

Ha már van a családnak hintaállványa, akkor azt minden bizonnyal nem a fent leírt jótékony hatások miatt vásárolták meg, mindenesetre ez esetben is jó tudni, hogy bizony nagyon hasznos befektetés volt ebből a szempontból is. Ha esetleg még nincs, akkor egy hintaállvány beszerzése azon ritka lehetőségek egyike, amikor olyasvalamit tudsz adni a gyermekeidnek, amit nagyon fognak élvezni és emellett rettentően hasznos a számukra.

Jó játékot kíván a hintazz.hu egész csapata!