Minden játszótér és kerti játszóvár elmaradhatatlan tartozéka a hinta, aminek számtalan ötletes felhasználási területe létezik. A középpontban azonban mindig a játék, a szórakozás áll.

Milyen szempontokat érdemes megfontolni, mielőtt hintaülőkét, vagy hintaállványt választ az ember?

Magyarország egyik legnagyobb forgalmazójaként már nagyon sok hintát láttunk és számos örömtől sugárzó gyermek arcot, amint szüleikkel együtt kiválasztották hőn áhított hintájukat. A tapasztalatainkkal szeretnénk hozzásegíteni Téged is a megfelelő hinta kiválasztásához, hogy ugyanez az öröm legyen a gyermeked arcán is.

1. szempont: Biztonság mindenekelőtt 

Minden szülő szereti biztonságban tudni gyermekét játék közben, ezért a megfelelő minőség, és a biztonsági követelmények figyelembe vétele az elsődleges szempont.

A hintazz.hu oldalon található valamennyi termék szigorú biztonsági és minőségi követelményrendszereknek tett eleget, ennek köszönhetően mindegyikük rendelkezik valamelyik nagy minősítő intézet - AGMI, TÜV, TÜV-KERMI - által kiállított biztonsági tanúsítvánnyal.

Ezek a tanúsítványok szavatolják, hogy az adott terméken a dokumentumban megjelölt felhasználási területen - közterületi vagy lakossági -, a használati és telepítési előírások betartása esetén biztonságosan játszhatnak a gyermekek.

A biztonság szempontjából fontos tényező még a megfelelő ütéscsillapító talaj kiválasztása, amely közterületi felhasználás esetén 1 m esési magasság felett kötelező, lakossági használat esetén pedig ajánlott. Erről bővebb információt a www.gumitegla.hu oldalon olvashatsz.

2. szempont: Felhasználási terület: otthoni, vagy közösségi használatra?

A második fő szempont, hogy a hintát magánkertbe, vagy sok gyermek számára hozzáférhető, ún. közterületi használatra szánjuk (ide tartoznak a nagyobb társasházak, óvodák, iskolák, családi napközik, kereskedelmi egységek udvarán kialakított játszóterek, stb.). 

Ez utóbbi esetben a lakossági tanúsítvánnyal (EN71 szabvány szerinti) rendelkező hintaülőkék és hintaállványok nem megfelelőek, mivel azok csak néhány gyermek szülői felügyelet mellett történő játékára lettek tervezve. 

A közterületi, bárki számára hozzáférhető játszótereknél nem csak a megnövekedett terhelés miatt van szükség erősebb konstrukciókra, hanem azért is, mert itt könnyebben fennáll a nem rendeltetésszerű használat, illetve a vandalizmus veszélye. Ezért ilyen esetben mindenképpen közterületi tanúsítvánnyal  (EN1176 szabvány szerinti) rendelkező, vandálbiztos hintát kell választani. Ezek általában alumínium betétes gumiból készülnek, és láncos felfüggesztéssel kerülnek rögzítésre.

3. szempont: Szabadban vagy szobában?

Fontos figyelembe venni, hogy a hintát kültéren, vagy beltéren szeretnétek használni. A kültéri használatra készült termékek általában beltérre is jók, fordítva viszont ez nem igaz. A beltéri használatra tervezett hintát kültéren szeretnél használni, akkor mindenképpen érdemes óvni a napsütés, eső és a fagy hatásaitól. Ez például úgy lehetséges, hogy karabineres hintacsuklóra szereled fel, így a hinta játék után könnyen leakasztható lesz, és el tudod rakni olyan helyre ahol az előbb említett hatások nem érik. 

4. szempont: A gyermek életkora

A hintázást már akár újszülött kortól el lehet, sőt érdemes is elkezdeni (lásd a hintázás élettani hatásairól írt cikkünket [belinkelni!]).

Az egészen piciknek a puha textilből fa merevítéssel készült babahintákat ajánljuk. Ezekben a még csak feküdni tudó babák kellemesen tudnak ringatózni és akár aludni is.

A már önállóan ülni tudó babák és kisgyermekek használhatják a műanyagból vagy fából készült biztonsági babahintákat. Ezeknek előnye, hogy háttámlával rendelkeznek, illetve a gyermek lábai között kicsúszásgátlóval, ami biztonságossá teszi a hintázást. A biztonsági babhinták használatát 1-3 éves korig ajánljuk.

A gyerekek ebben a korban nagyon élvezik a rugós hintákat is. Ezek általában földbe betonozott erős rugón található műanyag állat, vagy jármű formájú felépítmények.

Az óvodás korúak már bátrabban kezdik próbálgatni a különböző hinta típusokat. A laphintákon már meg tudják tanulni az önálló kapaszkodás és egyensúlyozás fontosságát. Ha ez már magabiztosan megy, akkor a tányérhintát, parittya hintát, gumiabroncs hintát, a fészekhintát és más hintafajtákat is nagy örömmel és kíváncsisággal fogják birtokba venni.

 

5. szempont: A rendelkezésre álló terület

Az elképzeléseidnek határt szabhat a rendelkezésre álló terület: A biztonságos használathoz ugyanis hintaülőke két oldalán 30-40 cm távolságot kell tartani, tehát egy kétüléses hintánál 2-2,5 m széles állvánnyal, egy kettő plusz egy üléses hintánál pedig kb. 3 m széles állvánnyal kell számolni. A hinta előtti és mögötti teret is fontos figyelembe venni. A hinták függőleges síkjától előre és hátra legalább 3 m az ajánlott biztonsági tér.

Termékeinkről részletes leírásokat olvashatsz a megfelelő menüpontra kattintva!

Webáruházunkból azonnal meg is rendelheted a hintákat, melyeknek nagy része folyamatosan van raktáron, a ritkábban keresett modellek pedig rövid időn belül beszerezhetőek!

 

Bízunk benne, hogy a fenti szempontok figyelembevételével Neked is sikerül kiválasztanod a legmegfelelőbb hintát gyermeked, vagy gyermekeid számára és hamarosan együtt élvezhetitek a játék örömteli perceit!

 

Jó játékot kíván a hintazz.hu egész csapata!